Кваліфікаційна характеристика випускникаж Петрівського аграрного коледжу фахової передвищої освіти зі спеціальності“АГРОІНЖЕНЕРІЯ”
Освітньо-кваліфікаційний рівень фаховий молодший бакалавр
208. “Агроінженерія”
Кваліфікація
“Технік-механік”
Призначення фахівця
Фахівець підготовлений для забезпечення експлуатації та ремонту машин і обладанняня агропромислового виробництва.
Первинні посади, що може обіймати фахівець:
- завідувач машинного двору;
- завідувач ремонтної майстерні;
- завідувач автомобільного парку;
- механік підприємства;
- механік дільниці;
- механік з механізації трудомістких процесів;
- механік автомобільного гаража;
- інспектор з охорони праці.
Фахівець знатиме:
- закони, постанови, накази, розпорядження, рішення та інші нормативно правові акти органів державної влади і місцевого самоврядування з питань агропромислового комплексу;
- прийоми і методи впровадження новітніх технологій в галузях рослинництва, тваринництва, переробки сільськогосподарської продукції;
- призначення, конструкцію, технологічні процеси роботи, параметри машин і механізмів, їх застосування у сільськогосподарському виробництві;
- шляхи забезпечення ефективного використання техніки і обладнання, методику підвищення їх надійності;
- організаційно-технічні заходи щодо раціонального використання паливно- мастильних матеріалів, технічних рідин, електричної енергії, а також методи бережливого використання навколишнього середовища;
- основні положення стандартизації, взаємозамінності деталей і агрегатів, вимоги до oформлення конструкторської та технічної документації;
- економіку галузі, підприємства, основи планування та управління сільськогосподарським
виробництвом, економічні методи господарювання;
- основи правознавства та управлінської діяльності;
- правила безпеки дорожнього руху, стандарти і правила охорони праці життєдіяльності.
Фахівець умітиме:
- аналізувати і оцінювати стан експлуатації і використання машин і обладнання агропромислового виробництва, використання енергетичних та матеріальних ресурсів,
стан організації і технологію робіт, якість робіт, стан охорони праці та безпеки життєдіяльності;
- діагностувати деталі, спряження, складальні одиниці та машини;
- проектувати технологічні процеси, організовувати виконання робіт та конструювання;
- планувати механізовані роботи в рослинництві і тваринництві, ремонтній майстерні, пункти
технічного обслуговування, в гаражі;
- організовувати роботу виробничих підрозділів, роботу щодо охорони праці, раціоналізаторську та винахідницьку роботу, роботу з кадрами;
- виконувати роботи, пов’язані з технологічними процесами;
- складати і оформляти обліково-технічну, звітну та іншу документацію;
- здійснювати оперативний контроль за якістю робіт, експлуатацією техніки, обладнання та устаткування;
- використовувати електронно-обчислювальну техніку.